Private House, Essex

We were commissioned to design a house for a private client on land in Boxted, near Colchester, on the edge of an Area of Outstanding Natural Beauty (AONB). This is the third house we have designed (and got planning consent for) in or near an AONB.

The proposed new dwelling is intended to be a retirement home for the applicants. It will be an easy to live in, adaptable home, all on one level. 

 

The intention was also to create an exemplar in sustainable construction and performance standards with low running costs and high energy efficiency. In addition the design concept was strongly influenced by the applicant’s insistence on sustainable, healthy, construction methods and processes and on first class workmanship.

 

The brief was to design a contemporary home that ‘touches the ground lighty’ by being sensitive to its beautiful rural situation and respectful of the flora and fauna existing in the area. 

 

The house is designed to take full advantage of the southern aspect. The north, west and east elevations are simple, with few openings, whilst the south elevation is almost entirely glass and opens onto a large terrace. The southern elevation is protected from excessive solar heat gain in the summer by its deeply recessed position under a sedum roof.

 

The main living space is the focal point of the house and has an elevated roof which provides a higher internal ceiling than that of the rest of the building.

 

The CGIs shown are design images from the Revit 3D model and used to communicate the scale of the internal spaces to our client during the design process.

 

We enjoyed working with Andrew Martin Associate (Planning Consultants) and Sophie O Hara Smith (Landscape Architect).The working drawings and construction will be carried out By Andrew James.